Tips voor het kiezen, kopen en plaatsen van een subwoofer

De eerste stap is het kiezen van een subwoofer die bij je opstelling past. Soms is het niet zo moeilijk. Als je een surroundopstelling bouwt op basis van speakers van een gereputeerde fabrikant die zich ook richt op thuiscinema, dan is de kans groot dat er een passende subwoofer beschikbaar is. In theorie zou die perfect moeten passen bij de speakers die je kiest…

Maar bij een fabrikant die meer gericht is op stereo, zal je vaak elders een subwoofer moeten zoeken. Dat is op zich geen probleem. Je mag gerust een subwoofer van één merk combineren met speakers van een ander. Bij de andere surroundspeakers blijf je best binnen het merk en zelfs binnen de luidsprekerfamilie, omdat je dan goede timbre-matching hebt (lees: de speakers zijn gelijkaardig getuned).

Echt goede subwoofers zijn moeilijk te maken, wat ook verklaart waarom sommige luidsprekerfabrikanten zich er liever niet aan wagen. Daarom zijn er ook bepaalde gespecialiseerde merken die net een enorme reputatie hebben op vlak van subwoofers. Dikwijls zijn dat minder bekende Noord-Amerikaanse merken, omdat je daar een grotere traditie van thuiscinema-installaties hebt. SVS en het Britse REL zijn mooie voorbeelden, net zoals Velodyne en Sunfire. Er zijn er nog. Mainstream-merken die op vlak van subs goede reputaties hebben ontwikkeld zijn bijvoorbeeld Bowers & Wilkins, Dali, ELAC, KEF, Klipsch, Monitor Audio, PSB en – als je jouw spaarvarken wil aanspreken – Paradigm en Wilson Audio.

Klik voor bron | Smarthomemagazine.nl

Over de auteur

Ad Min

admin

Leave a Comment