Chromecast met Google TV installeren!

Laatste update: 01-10-2020, 12:09 – Door: Bram Tigchelaar

Eindelijk is de nieuwe Chromecast met afstandsbediening gepresenteerd! Wel is de installatie van deze Chromecast wat moeilijker doordat de Chromecast afstandsbediening ook geïnstalleerd moet worden. In dit bericht vertellen we stap voor stap hoe je de Chromecast met Google TV installeren moet en hoe je de Chromecast afstandsbediening installeert.

chromecast google tv installeren

▲ Nieuwe Google Chromecast met afstandsbediening © Google

Voorheen was het vrij simpel om de Chromecast te installeren, maar doordat de Chromecast nu ook een afstandsbediening heeft kan het wat lastiger zijn. Om deze reden hebben we een vrij simpele stappenplan geschreven hoe je binnen enkele minuten de Chromecast met Google TV installeert. Mocht je problemen ondervinden bij de installatie dan vertellen we ook hoe je de meest voorkomende problemen verhelpt.

Wat heb je nodig voor deze installatie?

chromecast met google tv installeren

In de verpakking van de Chromecast met Google TV vind je natuurlijk de nieuwe Chromecast, powerkabel met adapter, afstandsbediening en twee batterijen voor in de afstandsbediening. Naast deze spullen heb je de volgende dingen nodig voor de installatie:

 • Een Google Account
 • De Google Home App
 • Wifi-verbinding
 • Tv met HDMI-poort
 • Smartphone of tablet

De Chromecast wordt gekoppeld aan je Google Home app, zorg er dus voor dat je voor de installatie een werkende Google Home app hebt. Ook is het noodzakelijk om een goede wifi-verbinding te hebben, zonder een wifi verbinding werkt een Chromecast niet.

Stappenplan: Chromecast met Google TV installeren

De installatie van de Chromecast zelf is vrij eenvoudig en moet binnen een paar minuten wel volbracht zijn. Volg de onderstaande stappen en de stappen die aangegeven worden in de app op je smartphone of tablet en je kunt binnen de kortste keren alles streamen naar je tv.

 1. Doe de batterijen in de Google afstandsbediening.
 2. Stop de Chromecast in je tv via een HDMI-poort en stop de powerkabel in de Chromecast.
 3. Zet de tv aan op het juiste HDMI-kanaal.
 4. Op het scherm wordt aangegeven dat je de Google afstandsbediening moet koppelen met de Chromecast, dit doe je door de thuis en terug knop ingedrukt te houden. Wacht tot er een lampje op de afstandsbediening knippert en laat vervolgens los.
 5. Automatisch verschijnt er een welkomscherm, selecteer hier de juiste taal.
 6. Open vervolgens de Google Home app op je smartphone of tablet en druk linksboven op het plusje.
 7. Klik vervolgens op “Apparaat instellen” en klik dan op “Nieuwe apparaat instellen”.
 8. Geef aan in welk huis je de Chromecast wilt gebruiken, vervolgens gaat Google Home automatische op zoek naar de Chromecast.
 9. Chromecast gevonden? Klik deze dan aan. Het kan zijn dat er meerdere nieuwe appraten gevonden worden, check dan goed of de naam van de Chromecast overeen komt met de naam die weergegeven wordt op je tv (linksboven).
 10. Scan vervolgens de QR-code via de Google Home app die weergegeven wordt op de tv.
 11. Kies in welke kamer je de Chromecast gaat gebruiken.
 12. Koppel de Chromecast vervolgens met je Google Account, dit doe je door in te loggen in de Google Home app.
 13. Geef aan met welke wifi je de Chromecast wilt verbinden en zorg dat dit hetzelfde wifi is waar je smartphone mee verbonden is.
 14. Activeer vervolgens “Voice Match”, met Voice Match herkent Google jouw stem en kun je straks via de afstandsbediening de tv bedienen.
 15. Selecteer vervolgens de services die je wilt gebruiken.
 16. Geef bij Ambient Mode aan of je gebruik wilt maken van je eigen Google foto’s of standaard foto’s van Google. Ambient Mode wordt geactiveerd wanneer je geen gebruik maakt van de Chromecast, automatisch zullen dan je vakantie foto’s verschijnen of random foto’s van Google.
 17. In de app krijg je een samenvatting wat je precies geïnstalleerd hebt, controleer dit en geef akkoord.

stappen installeren chromecast met google tv

Begin stappen in de Google Home app

Dit waren de eerste stappen voor het installeren van de Chromecast met Google TV. Je kunt nu al streamen naar je tv en volledig gebruik maken van de Chromecast, maar je wilt natuurlijk de Google afstandsbediening gebruiken. Voor het installeren van de Chromecast afstandsbediening dien je de volgende stappen te nemen.

Chromecast afstandsbediening koppelen met tv

Natuurlijk wil je ook gebruik maken van de nieuwe Chromecast afstandsbediening. Deze afstandsbediening kan gekoppeld worden met je tv, soundbar en een receiver. We willen natuurlijk de Chromecast afstandsbediening koppelen met tv, omdat je met de afstandsbediening ook het geluid van de tv aan kunt passen dient de tv gekoppeld te worden met de Chromecast afstandsbediening. Volg onderstaande stappen voor het koppelen van de Google afstandsbediening met je tv:

 1. Na de Chromecast installatie krijg je automatisch in het scherm te zien dat je de Chromecast afstandsbediening kunt koppelen, klik dan op doorgaan.
 2. Als tv niet herkent wordt dan krijg je een ander menu. Klik in dit menu op “tv” en zoek vervolgens in de lijst het merk van je tv op. Gevonden? Dan krijg je geluid te horen, hoor je dit niet? Zet dan met je originele afstandsbediening van tv het geluid harder tot je iets hoort.
 3. Richt vervolgens de Chromecast afstandsbediening op je tv en zet de volume harder en zachter.
 4. Zet dan de tv uit met de afstandsbediening van de Chromecast, wacht minimaal acht seconden en zet de tv weer aan.

Werkt dit dan is de Chromecast afstandsbediening succesvol geïnstalleerd, na het aanzetten van de tv zullen automatisch de streamingdiensten die je bij de Chromecast installatie hebt gekozen automatisch gedownload worden.

Installatie van de Chromecast met Google TV werkt niet?

Het kan zijn dat de installatie bij jouw niet lukt. Dit kan met verschillende redenen te maken hebben, hieronder hebben we de meest voorkomende problemen op een rij gezet met bijhorende oplossing:

 • Niet op hetzelfde wifi: wanneer je niet op hetzelfde wifi zit kunnen er zich problemen voordoen. Check of je met je smartphone en je de Chromecast met hetzelfde wifi verbonden bent.
 • Verkeerde Chromecast geselecteerd: het kan zijn dat tijdens de installatie meerdere Chromecasten of apparaten weergegeven worden, selecteer je per ongeluk de verkeerde dan zal je verbinding maken met een andere Chromecast. Check altijd bij de installatie of de naam van de Chromecast in de Home app overeenkomt met die van je tv.
 • Niet juiste HDMI-kanaal: check bij het inpluggen van de Chromecast in welke HDMI poort je dit doet. Check vervolgens ook of de juiste HDMI-kanaal op je tv aanstaat.

Check ook altijd goed of alle stekkertjes er goed inzitten, zowel van de HDMI-poort als de powerkabel. Mocht het probleem niet verholpen zijn dan kan het resetten van de Chromecast ook een oplossing zijn. Dit doe je door het knopje op de Chromecast 15 seconden ingedrukt te houden totdat het lampje van oranje naar wit veranderd.

Gave functies van de nieuwe Google Chromecast met afstandsbediening

Installatie gelukt? Top, dan kun je nu gebruik maken van je nieuwe Chromecast. Hieronder hebben we enkele voorbeelden op een rij gezet die je met de Google Chromecast met afstandsbediening kunt doen:

 1. Netflix streamen
 2. Tv met spraak bedienen
 3. Google TV bekijken
 4. Je kunt de tv gebruiken als digitale fotolijst
 5. Muziek streamen naar je tv

Voor het met spraak bedienen van je tv heb je natuurlijk een smart speaker nodig met Google Assistant. Heb je een Google Nest speaker? Lees dan hier hoe je Google Tv koppelt met een Google Nest speaker. Liever een filmpje? Google heeft gelukkig ook vrij simpele video’s hoe je een Chromecast kunt installeren, check hem hieronder:

Meer smart home artikelen

google hardware event 2020 update

Liveblog: Google Hardware Event 2020

0 Reacties/

https://www.smarthomeweb.nl/wp-content/uploads/2020/09/google-hardware-event-2020-update.jpeg
1451
1934

Rob Tigchelaar

https://www.smarthomeweb.nl/wp-content/uploads/2019/06/smarthomeweb-lo.png

Rob Tigchelaar2020-09-30 11:00:222020-09-30 20:51:28Liveblog: Google Hardware Event 2020google chromecast 4 sabrina

Google Chromecast 4 Sabrina: alles wat we weten

6 Reacties/

https://www.smarthomeweb.nl/wp-content/uploads/2020/09/nieuwe-chromecast-met-afstandsbediening.jpeg
1301
1951

Rob Tigchelaar

https://www.smarthomeweb.nl/wp-content/uploads/2019/06/smarthomeweb-lo.png

Rob Tigchelaar2020-09-30 10:04:552020-09-30 18:39:08Google Chromecast 4 Sabrina: alles wat we wetenring stick up cam derde generatie

Privacy Ring verbeterd door nieuwe end-to-end encryption!

0 Reacties/

https://www.smarthomeweb.nl/wp-content/uploads/2019/09/ring-stick-up-cam-derde-generatie.jpg
638
1000

Maarten Reijneveld

https://www.smarthomeweb.nl/wp-content/uploads/2019/06/smarthomeweb-lo.png

Maarten Reijneveld2020-09-28 11:01:282020-09-29 11:19:37Privacy Ring verbeterd door nieuwe end-to-end encryption!google nest audio

Uitgelekt: informatie over de nieuwe Google Nest Audio

0 Reacties/

https://www.smarthomeweb.nl/wp-content/uploads/2020/09/google-nest-audio-1.jpg
859
1200

Rob Tigchelaar

https://www.smarthomeweb.nl/wp-content/uploads/2019/06/smarthomeweb-lo.png

Rob Tigchelaar2020-09-28 09:36:522020-09-29 11:20:35Uitgelekt: informatie over de nieuwe Google Nest Audioifttt pro

IFTTT beperkt gratis functionaliteiten met IFTTT Pro

0 Reacties/

https://www.smarthomeweb.nl/wp-content/uploads/2020/09/ifttt-pro.png
716
1767

Bram Tigchelaar

https://www.smarthomeweb.nl/wp-content/uploads/2019/06/smarthomeweb-lo.png

Bram Tigchelaar2020-09-25 08:22:412020-09-29 11:29:36IFTTT beperkt gratis functionaliteiten met IFTTT Proamazon eero mesh netwerk

Amazon Eero: nieuwe mesh WiFi routers

0 Reacties/

https://www.smarthomeweb.nl/wp-content/uploads/2020/09/amazon-eero-mesh-netwerk.jpg
1009
1200

Bram Tigchelaar

https://www.smarthomeweb.nl/wp-content/uploads/2019/06/smarthomeweb-lo.png

Bram Tigchelaar2020-09-24 20:05:082020-09-30 08:44:54Amazon Eero: nieuwe mesh WiFi routersamazon echo show 10

Nieuwe Amazon Echo Show 10: beweegt mee met gebruiker

0 Reacties/

https://www.smarthomeweb.nl/wp-content/uploads/2020/09/amazon-echo-show-10.jpg
1050
1400

Rob Tigchelaar

https://www.smarthomeweb.nl/wp-content/uploads/2019/06/smarthomeweb-lo.png

Rob Tigchelaar2020-09-24 19:10:562020-09-29 11:28:20Nieuwe Amazon Echo Show 10: beweegt mee met gebruikernieuwe amazon echo dot

Nieuwe bolvormige Amazon Speakers

0 Reacties/

https://www.smarthomeweb.nl/wp-content/uploads/2020/09/nieuwe-amazon-echo-dot.jpg
520
917

Bram Tigchelaar

https://www.smarthomeweb.nl/wp-content/uploads/2019/06/smarthomeweb-lo.png

Bram Tigchelaar2020-09-24 19:03:472020-09-29 11:28:52Nieuwe bolvormige Amazon Speakersnieuwe lampen philips hue

Amazon komt met eigen cloudgamingplatform Luna

0 Reacties/

https://www.smarthomeweb.nl/wp-content/uploads/2020/09/nieuwe-lampen-philips-hue.jpg
1335
2003

Bram Tigchelaar

https://www.smarthomeweb.nl/wp-content/uploads/2019/06/smarthomeweb-lo.png

Bram Tigchelaar2020-09-24 18:29:462020-09-29 11:29:16Amazon komt met eigen cloudgamingplatform Luna

Het bericht Chromecast met Google TV installeren verscheen eerst op Smarthomeweb.nl.

Original Article

Over de auteur

Ad Min

admin

Leave a Comment