Amazon heeft een spoedaanpassing moeten doorvoeren aan stemassistent Alexa. Ze adviseerde een kind dat om een ‘challenge’ vroeg namelijk om een telefoonlader half in het stopcontact te doen en een muntje tegen het stopcontact te houden. Enorm gevaarlijk voor het kind, maar ook voor eventueel brand. Reden dus voor Amazon om het meteen uit de stemassistent te halen.

Het kind wilde gewoon een leuke opdracht krijgen van de stemassistent, maar kreeg een zeer gevaarlijke opdracht die blijkbaar al enige tijd op social media zoals TikTok rondzwerft. Om precies te zijn zei Alexa dit: "Hier is iets dat ik op internet heb gevonden. Volgens ourcommunitynow.com: De uitdaging is simpel: sluit een telefoonoplader ongeveer halverwege aan op een stopcontact en raak dan met een cent de blootliggende pinnen.”

Amazon Alexa

Amazon heeft Alexa meteen een halt toegeroepen toen het ter ore kwam dat ze deze gevaarlijke opdrachten verspreidde. Eerder dit jaar had Google (dat overigens helemaal niet begrijpt waar je het over hebt als je zegt dat je een opdracht of challenge wil) ook een gevaarlijke fout gemaakt. Google Assistent gaf namelijk tips die je zou moeten doen als je een hartinfarct hebt, maar wat bleek? Ze haalde ze van een website waarop te lezen was wat je juist niet moet doen als je een hartinfarct hebt.

Het is en blijft verstandig om als het om internet gaat altijd te bedenken of iets wel klopt. Gelukkig geven spraakassistenten altijd wel aan waar ze informatie vandaan halen, al missen we ook soms informatie over waar je iets vandaan kunt halen. Als je bijvoorbeeld de Google Assistent aangeef dat je zelfmoord wil plegen, dan krijg je alleen te horen dat je op het internet terecht kan voor hulp of informatie als je kampt met zwaarmoedige gedachten.

Opmerkelijk, want waarom komt het dan niet met een pagina met meer informatie of het telefoonnummer 0800-0113. Het is zelfs nog iets gekker: als je zegt dat je zelfmoord wil plegen, dan antwoordt Google Assistent dat je niet alleen bent. Klinkt natuurlijk een beetje gek.

Blijf alert bij je spraakassistent

Hoewel spraakassistenten inmiddels al jaren bestaan en waarschijnlijk al alles is gevraagd, kunnen we er dus niet vanuit gaan dat alle foutjes zijn gladgestreken. Blijf dus altijd alert en zelf nadenken als je een spraakassistent om hulp vraagt.

Klik voor bron | Smarthomemagazine.nl

Over de auteur

Ad Min

admin

Leave a Comment